Ik was al een poosje heel nieuwsgierig naar een nascholing ‘meridian taping’ die in mijn agenda stond. Zou het een zinnige toevoeging zijn aan shiatsu, waarmee ik mensen meer in balans zou kunnen helpen?

Wat is taping?

Taping wordt gebruikt om pijn, ongemak en belemmeringen te behandelen bij letsel aan het bewegingsapparaat. Daarvoor wordt zogenaamd kinesio tape gebruikt. Een rekbaar tape dat de anatomische structuur van het lichaam ondersteund. De tape kan een dag of vijf blijven zitten. Douchen, sporten en slapen is geen probleem, zo elastisch is het tape.

Waarom meridian taping?

Dr. Kenzo Kase (https://kinesiotaping.com/about/our-president-and-founder/) was de grondlegger van het idee van tapen in de 70’s. Hij was gefrustreerd dat hij met behulp van chiropraxie en acupunctuur cliënten kon helpen maar dat het resultaat van de behandeling verdween zodra cliënten thuis weer hun oude gewoonten op pakte. Meridian taping is een mogelijkheid om het evenwicht in het lichaam te ondersteunen en zo een langduriger effect van een shiatsu behandeling te bereiken.


Hoe voelt dat?

Ik heb heel wat meters tape geplakt, en er zijn heel wat meters op mij geplakt bij de nascholing. Als basis leerden we een taping van meridianen op de rug. Het was wonderlijk om te ervaren hoe goed voelbaar het effect was van de aangebrachte tape. De combinatie van de verschillende banen tape was verrassend krachtig: diepe rustige aanwezigheid in het nu. Alsof er continu iemand een steuntje in je rug gaf waardoor ik makkelijker kon ontspannen.

Meridian taping ondersteunt shiatsu door het effect te verlengen

Meridian taping helpt om van een oud naar een nieuw evenwicht te komen. Langdurig ingesleten patronen in houding en beweging lossen sneller op m.b.v. taping. Als cliënten na een shiatsu behandeling een extra steuntje krijgen in de vorm van taping dan heeft de behandeling een langduriger effect.

Shiatsu is een krachtige manier op zich zelf om weer lekker in je vel te komen zitten. Taping is lang niet altijd nodig. Maar in sommige gevallen vind ik het fijn om meridian taping te kunnen aanbieden om een nieuw evenwicht langere tijd van steun te voorzien.

error: Content is protected !!