Ik word met enige regelmaat gebeld voor een afspraak met de vraag: “behandel je ook psychische klachten?”

Het liefst zou ik antwoorden: “ik zou niet weten hoe ik dat niet kan doen”. Gelukkig slik ik dat op tijd in. Ik zie dat zo omdat ik jaren lang getraind ben in werken met één soort energie (ki) die onder alle verschijnselen schuil gaat. Er is niet zo iets als een een aparte psychische- en een aparte fysieke energie. Er zijn wel symptomen die zich meer psychisch of fysiek uiten.

Als je gaat praten met een psycholoog omdat je stress ervaart en vast loopt in je dagelijks leven, verlaat je de praktijk lichter. De brok in je keel is minder, je hoofdpijn wat opgelost en dan heeft het gesprek over je psychische klachten vast ook lichamelijke effecten gehad. Niemand die aan de psycholoog vraagt: “behandel je ook lichamelijke klachten?”

Als je een manuele therapie zoals shiatsu krijgt, heeft dat zowel lichamelijke effecten als psychische effecten omdat de levensenergie waaruit die processen voortkomen dezelfde is. Shiatsu helpt om de golven, die soms hoog gaan, milder te maken waardoor je minder pijn hebt, makkelijker beweegt en opluchting ervaart.

Veel mensen die bij mij komen hebben goed nagedacht over hun klachten. Ze hebben hun klachten proberen op te lossen met hun ‘denk geest’. Ze komen bij mij omdat hun klachten niet minder worden door er over na te denken. Shiatsu helpt je voelen. Je lijf heeft een hele andere intelligentie. Die van het hart. Shiatsu helpt je de verbinding met je hart te kunnen voelen.

Wij zijn van jongs af aan getraind om onze problemen op te lossen met behulp van onze denkgeest. Soms is dat heel nuttig. Maar als het evenwicht tussen de denkgeest en de hart intelligentie zoek is, wordt het tijd om die laatste wat meer ruimte te geven.

Uiteindelijk zijn de denkgeest en het hart één energie. Hun wortels liggen in ki, de levensenergie. Shiatsu helpt je die balans versterken.

error: Content is protected !!