Shiatsu is een manier om contact te maken met wat er gebeurt in je leven en hoe dat leven in je lijf tot uitdrukking komt. Waarom doet mijn schouder pijn?, waarom heb ik hoofdpijn? Wat gebeurt er in mijn onderrug? Welk verhaal vertelt mijn lijf?

Vaak is pijn of functieverlies (je kan bv je arm niet goed op tillen) de aanleiding voor een behandeling. Soms ontdek je tijdens die behandeling dat tot je verbazing er ook nog andere plekken zijn die aandacht behoeven. Plekken die je je niet bewust was.

  

Leven is bewegen. Op fysiek niveau, op mentaal niveau, op energetisch niveau. Op elk niveau. Dat betekent dat ook ons evenwicht constant in beweging is. Zolang we veerkrachtig zijn kunnen we uitdagingen aan en zijn we in staat om te reageren. Als onze veerkracht verdwijnt ontstaat er pijn en/of functieverlies.

Shiatsu herstelt je veerkracht. Het maakt je bewust van het evenwicht in je lijf en hoe je klachten kunnen oplossen.

Shiatsu kijkt naar zowel de fysieke laag, de energetische laag en de fijnstoffelijke laag. Energetisch gezien werkt shiatsu met de energiestromen in je lijf. Wij onderscheiden er 12, maar het energiesysteem in je lijf is eindeloos subtiel. Die energieën zijn ooit genoemd naar organen. Die energie zegt niet iets over het orgaan zoals wij dat kennen, maar vertegenwoordigd een veel breder evenwicht.

Zo is bijvoorbeeld het evenwicht van: het nieuwe verwelkomen en het oude laten gaan, een interessante. Dit evenwicht wordt in je lijf gerepresenteerd door de energie van long en dikke darm. Mike Mandl, Duits shiatsu therapeut en leraar zegt daar over:

The lungs represent the big yes to life, and the yes to yourself. The colon says no to things we don’t need or no longer need. The combination of both results in a strong feeling for oneself and one’s needs, in a strong earth element. Furthermore, the lungs stand for an orientation towards the future, the colon likes to hold on to the past. https://www.mikemandl.eu/the-organ-clock-in-shiatsu/

Dit is een mooi voorbeeld van hoe wij met z’n allen meebewegen op de golven van het leven. Als eb en vloed, als yin en yang.

Happy surfing 🙂 

error: Content is protected !!