Okee, ik geef toe dat het een nogal cryptische titel is. Het was wat mij te binnen schoot toen ik van de week bij het KNMI aan het stoelmasseren was.

Recept voor appeltaart

Ik kom veel cliënten tegen die pijn hebben of functieverlies als gevolg van gewoonten die ze in de loop van de tijd hebben ontwikkeld. Ik vertel dan weleens gekscherend het verhaal over het recept voor appeltaart waar je per ongeluk zout in doet ipv suiker. Niet te eten! En als je dat de volgende keer weer doet, is de appeltaart weer niet te eten (duh!). Zolang je het recept niet veranderd blijft het resultaat het zelfde. Dat zal niemand verbazen.

Gewoontedieren

Alles wat goed gaat in je lijf (en dat is gelukkig heel veel) en de dingen die minder lekker gaan zijn het gevolg van je gewoonten. Die gewoonten vormen een soort van recept. Als je iets wil veranderen aan de uitkomst van dat recept zul je je gewoonten moeten aanpassen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Mensen zijn nogal gewoontedieren. Ik probeer cliënten altijd de kleinst mogelijke verandering van het recept aan te bieden. Hoe kleiner de verandering, hoe groter de kans op een blijvende verandering van het recept. Hoe meer kans op een andere uitkomst.

Verdraaid

Zo had ik van de week iemand op de stoel die spanningsklachten in de linker schouder had met ernstige hoofdpijn als gevolg. Al pratende kwamen we er achter dat ze haar tablet aan had tijdens haar werk. Die tablet lag rechts van haar PC. Regelmatig zocht zij dingen op haar tablet om vervolgens verder te werken op haar PC. Hiervoor zat ze steeds naar rechts gedraaid. Plotseling ging haar een licht op. Dat steeds weer gedraaid zitten zou best eens de oorzaak van haar klachten kunnen zijn. Ze heeft direct het recept aangepast. Haar tablet ligt voortaan voor haar toetsenbord in het midden. Ze hoeft niet meer te draaien. Over twee weken spreek ik haar weer.

Doe wat je nog niet deed en je krijgt iets nieuws!

error: Content is protected !!