Met grote regelmaat krijg ik cliënten van wie de adem stokt zonder dat zij zich daar bewust van zijn. De ademhaling zakt dan nauwelijks nog beneden het middenrif. De adem is ze benomen door bijvoorbeeld stress, woede, rouw of trauma. Dat betekent dat ze bij het ademhalen het minst gebruik maken van het onderste deel van de longen. Het deel dat het grootste volume heeft en daarmee ademhaling het meest efficient laat verlopen.

Emoties Het middenrif is de peesplaat die borst- en buikholte van elkaar scheidt. Onder het middenrif, in de buikholte bevinden zich de ingewanden. De ingewanden zijn een plek in het lichaam die sterk op allerlei emoties reageren. Denk maar aan met iets in je maag zitten, of een onverteerbare gebeurtenis.

Ademruimte Om ontspannen te kunnen ademhalen is het belangrijk dat de buik soepel kan uitzetten. Daardoor kan het middenrif zakken en ontstaat er ruimte voor de longen om uit te zetten en zich te vullen met frisse lucht. Als dat uitzetten van de buik minder soepel gaat beneemt je dat letterlijk een deel van je ademruimte.

Hartruimte Door dat spanning zich op bouwt in de buik ontstaat er druk op het middenrif omhoog. Dat geeft niet alleen minder ruimte om adem te halen, maar ook minder ruimte voor het hart om zich te ontvouwen. Oosters gezien is het hart het huis van de spirit.

Spirit De spirit is de ziel, dat wat je ten diepste in dit leven hier komt doen. Net als vrij uit ademen geeft een spirit die zich vrij kan ontvouwen heel veel ruimte. Ruimte om in verbinding te zijn met je intuïtie, ruimte voor het weten voorbij woorden.

Door je middenrif de ruimte te geven met behulp van shiatsu, geef je jezelf lucht en kun je in verbinding met je hart de weg voor je zien.

error: Content is protected !!