‘Ik ervaar meer ruimte in mijn lijf’

Iokai Shiatsu (spreek uit Joh-kai) is een manuele therapie die helpt om de energie in je lijf weer vrij te laten stromen. Shiatsu is van oorsprong een oosterse behandelmethode die al eeuwen oud is. Met handen en vingers oefen ik zachte druk uit op lijnen en punten op je lijf waardoor je lichaam kan ontspannen en klachten worden verlicht. Hierdoor ervaar je meer ruimte en verbinding in je lijf en je hoofd en wordt je draagkracht versterkt. Uitgangspunt bij de behandeling ben steeds jij als gehele persoon en niet alleen je klacht of ziekte. Tijdens de behandeling heb ik aandacht voor alles wat van invloed is op je gezondheid. Samen kijken we naar de invloed van werk, leefomgeving, voeding, lichaam en denken op de balans in je lijf.

 

Behandeling

Een shiatsu behandeling is een plezierige ontspannen gebeurtenis. Vooraf kun je het beste niet teveel eten. Een behandeling duurt een uur (alleen de eerste behandeling duurt een kwartier langer). De behandeling vindt plaats op een traditionele futon (Japanse matras) op de grond. Je wordt te allen tijde geheel gekleed behandeld. Het is daarom fijn om makkelijk zittende kleding te dragen.

Als je komt voor een afspraak ontvang ik je in mijn behandelkamer (1 hoog) aan huis. Ik stel je een aantal vragen over hoe je je voelt en vorm mij een beeld van je klachten en je staat van welbevinden. Om dat beeld verder te verhelderen leg ik mijn hand op je rug, buik, pols en het gebied waar je klachten ervaart. Dan begin ik zacht druk uit te oefenen met mijn open handen, duimen en vingers om de vitale levensenergie is je lijf vrij te helpen stromen. Dit is een plezierig gevoel. Ik heb aandacht voor je klachten en de onderliggende oorzaak. Na afronden van de behandeling heb je even om te genieten van de ontspanning en krijg je een glas water te drinken. Soms geef ik je een oefening mee die verdere verlichting van je klachten ondersteunt. Ik laat je uit en daarmee zit het uur behandelen er op. Ik raad je aan na de behandeling wat tijd voor jezelf te nemen en die dag wat extra water te drinken.

Wanneer Shiatsu?
De helende en ontspannende werking van shiatsu is voor iedereen goed. Het versterkt je basisconditie en weerstand tegen ziekte en verbeterd daarmee je draagkracht.

In het bijzonder draagt shiatsu bij aan een diepe, rustige slaap, versterkt het je emotioneel evenwicht, balanceert het je immuunsysteem en werkt goed bij tal van fysieke klachten zoals: spier- en gewrichtsproblemen, rugklachten, hoofdpijn, nek en schouderklachten, rsi, sportblessures, menstruatie, obstipatie en zo voort.

Ook op klachten van emotionele aard, zoals burn out, depressie, rusteloosheid en stress heeft shiatsu een balancerende en rustgevende invloed. Ook bij veel chronische aandoeningen kun je steun en verlichting ervaren door een shiatsu behandeling.

Wanneer beter even geen shiatsu?

Wanneer je koorts hebt, een zware virale infectie, een besmettelijke huidziekte, je net geopereerd bent, trombose hebt of open wonden dan is shiatsu even niet zo’n goed idee. Wacht dan met een afspraak maken tot de klachten helemaal over zijn. Shiatsu verhelpt geen aandoeningen zoals kanker, chronische ziekten of anatomische afwijkingen. Wel kan shiatsu, na overleg met de specialist, pijn en vermoeidheid verminderen en het algehele welbevinden verbeteren.

Raadpleeg bij klachten altijd eerst je huisarts. Shiatsu is geen vervanging van de reguliere geneeskunde. Shiatsu kan wel goed samengaan met reguliere behandelingen en behandelingen door andere complementaire geneeswijzen. Bij ernstige gezondheidsproblemen is het raadzaam om eerst toestemming te vragen aan je behandelend specialist.

Oosterse kijk op gezondheid

Iokai Shiatsu staat in de traditie van oosterse geneeswijzen. Een ‘heel de mens’ benadering, de nadruk op voorkomen is beter dan genezen en het belang van een comfortabel evenwicht zijn belangrijke principes van waaruit gewerkt wordt.

Er wordt naar de mens als onderdeel van het grotere geheel van zijn omgeving gekeken. Ziekte is niet een op zich zelf staand fenomeen maar het gevolg van een verstoring van het evenwicht dat zich lichamelijk en/of geestelijk uit. Evenwicht is voor iedereen iets anders. Ons evenwicht wordt door allerlei prikkels uitgedaagd zoals stress, voeding, gewoonten, constitutie enz. Als we niet langer in staat zijn ons aan te passen aan die druk wordt ons welbevinden aangetast. Iokai Shiatsu helpt het evenwicht en daarmee je welzijn te herstellen.

Evenwicht wordt in het oosten gesymboliseerd door yin (rust, binnen, koude) en yang (actie, naar buiten, warmte). Mensen zijn yin en yang. In onze samenleving komen we meer yang tegen dan yin tegen. Het is daarom goed voor de balans om aandacht te besteden aan yin en momenten van reflectie, rust en ontspanning in te bouwen. Iokai Shiatsu draagt daar aan bij.

Alles is ki (energie) in de oosterse zienswijze. In ons lijf is een uitgebreid stelsel van ki stromen die we meridianen noemen. In dat systeem kunnen verstoringen en blokkades optreden als gevolg van onvermogen om ons aan te passen aan een veranderend evenwicht. Iokai Shiatsu helpt de verstoorde balans herstellen zodat genezing mogelijk wordt. Ter illustratie een citaat uit “Ki in het dagelijks leven” van Koichi Tohei:

“Ons leven is te vergelijken met een hoeveelheid water dat we uit de oceaan nemen en in onze handen houden. We noemen dit “ik”. Het is hetzelfde als dat we het water “ons” water noemen, alleen omdat we het in onze handen houden. Vanuit het standpunt van het water gezien, is het een deel van de grote zee. Want als we onze handen openen, komt het water weer terug in de zee. Wanneer we weigeren om het water haar eigen weg te laten gaan, zal het muf worden. 

Ons leven is een deel van de universele ki, omhuld door het vlees van ons lichaam. Ofschoon we daar “ik” tegen zeggen, is het vanuit het standpunt van de geest eigenlijk de ki van het universum. Hoewel deze ki omsloten is door het vlees van ons lichaam, is het in voortdurende verbinding met het universum en vormt het er een actief deel van. Wanneer de verbinding van onze eigen ki en de ki van het universum niet verzwakt is, zijn we gezond en levendig.”

error: Content is protected !!