Ik was afgelopen weekend op een verjaardag waar ik in gesprek raakte over de vraag wat te doen om de algehele draagkracht te verbeteren.

Lumbale stenose

De meneer met wie ik sprak had last van lumbale stenose, een vernauwing van het wervelkanaal. Symptomen zijn een pijnlijk of soms moe gevoel in de benen. Lumbale stenose komt regelmatig voor bij ouderen. Door jarenlange belasting van de wervelkolom neemt de hoeveelheid kraakbeen af en in reactie hierop gaat het wervelbot woekeren en wordt het wervelkanaal nauwer. Hierdoor ontstaat meer druk op de zenuwwortels wat het pijnlijke en vermoeide gevoel in de benen veroorzaakt.

Meer is beter?

Bij het wandelen was meneer geheel tot stilstand gekomen. Zijn hoofd wilde nog wel maar zijn lijf reageerde niet meer. Hij kreeg geen voet meer voor de ander. Enige tijd zitten op een bankje (waar hij door omstanders heen was gebracht) hielp om de druk van de beklemde zenuwen te halen. Hierna kon hij uiteindelijk zijn weg vervolgen.

Wat te doen? Therapietrouw was ingewikkeld. Meneer had oefeningen van de fysiotherapeut maar vroeg zich af of die het probleem gingen verlichten. Het vertrouwen ontbrak. Wel fietste hij zo nu en dan op een hometrainer om zijn draagkracht te versterken. Zijn vrouw, die naast hem zat, vond dat die fietssessies op dagelijkse basis moesten plaats vinden.

Een kleine verandering

Zoveel fietsen stond de man in kwestie zichtbaar tegen. Ik hoor mensen wel vaker over het voornemen om hun draagkracht te versterken en een soort olympische ambitie die daar mee gepaard gaat. De kans op succes is echter nihil is mijn ervaring. Ik ben daarom altijd op zoek naar de kleinst mogelijke verandering met het grootst mogelijke resultaat. (Je kan beter elke dag 1 boterham minder eten dan een ingewikkeld dieet starten.)

Ik stelde voor dat één keer in de week fietsen op de hometrainer al 100% winst was ten opzichte van niet fietsen. Het gezicht van mijn gesprekspartner klaarde zienderogen op. Zijn vrouw, die bezorgd was en vond dat haar man zich meer moest inspannen keek wat weifelend. Ik legde uit dat een kleine blijvende verandering in gewoonte meer zode aan de dijk zet dan een revolutie die uitdooft.

Ik hoop dat niet alleen ik maar iedereen die zijn draagkracht een warm hart toedraagt op zoek gaat naar de kleinste verandering die het grootste resultaat teweeg brengt.

error: Content is protected !!